Staro ili novo

     Kupiti stari ili novi stan , nije lako odlučiti se jer na tu odluku utiče mnogo faktora. Ne tako mali broj kupaca stanova izričito želi da kupi stari stan , čak i ako im finansije nisu ograničene. Zašto ljudi žele kupiti stan u starogradnji , starim zgradama ? Šta je to što ih odbija od stanova u novogradnji ?

Nepoverenje prema novim investitorima


     Jedan od razloga za to je nepoverenje prema novopočenim graditeljima investitorima koji grade nove stanove. Često je , možda i spravom , ukorenjeno mišljenje da stanovi u novogradnji nisu urađeni kvalitetno i u skladu sa svim pravilima struke , jer o tome odlučuju investitori koji teže uštedama , odnosno većem profitu. Na ovaj način bi oni mogli da izvuku veću zaradu , što se ponegde kod nekih investitora i dešava . Nažalost dešava se da se najčešće uradi dobro šminka tj. ono što se vidi, dok je ono što se odmah ne vidi predmet uštede. Ovo naravno ima logike , jer je zaista mnogo toga na savesti investitora . Mnogo toga se može uraditi u raznim (skupljim i jeftinijim varijantama) , a da pritom budu ispoštovani i ugovori i projekat po kome se izvode radovi . Praktično se sve svede na ugled , renome i  imidž investitora koji on ima želi da postigne ili da održi .Za to je mnogo važno znati koje investitor i što više podataka o njegovom dosadašnjem poslovanju i referencama u gradnji . Vlada mišljenje da se u vreme grednje starih stanova nije toliko štedelo i kalkulisalo , da je bilo para, pa je zbog toga kvalitetnije građeno. Sve ovo verovatno ima smisla u nekim slučajevima , dok je nekada besmisleno. U svakom slučaju i staru i novu zgradu treba , bez prethodnih predrasuda pogledati , popričati sa nekim od stanara i tako se upoznati sa stvarnim stanjem . Izbor stare ili nove zgrade sam po sebi ne garantuje da je izbor dobar.



Savremena i stara projektantska rešenja


    Što neko reče u popularnoj seriji napravićemo 25 garsonjera po 15-16 kvadrata. Ono što odlikuje savremenu novogradnju je težnja za što manjom kvadraturom stanova , a da pritom oni imaju što više soba. 
Tako se došlo do dvosobnih stanova od 40 ili nešto više m2 i sl. Ovo je sa ekonomske strane opravdano je manje kvadrata znači i manje para a pritom se nekako reši stambeno pitanje. Visina stanova je svedena na nekih 2.50 - 2.60 m najčešće.  Investitori teže ovakvim rešenjima jer imaju veći broj potencijalnih kupaca. Pitanje udobnosti i konfornosti življenja u takvim stanovima je u drugom planu .Naravno i u ovom ima izuzetaka . U starogradnji ovakvih rešenja skoro da i nema. Tako da ako ste ljubitelj konfora i visine stanova(plafona) skoro da ste osuđeni na izbor u starim zgradama. Takođe masivne, debele zidove ,od opeke , cigle kod kojih vam možda i ne treba klimatizacija, sa drvenim prozorima i drvenim raskošnim vratima možete naći  samo u starim zgradama.

1 коментар:

  1. Ja sam uvijek više bila zainteresirana za novi stan, iako kupovina starog stana nemora biti nešto loše, uvijek se i takav stan može urediti i napraviti novim.

    ОдговориИзбриши