Kupoprodaja stanova - o čemu voditi računa

    Prodaja stanova , njihova ponuda je veoma prisutna na našem tržistu. Oglasi i reklame, agencija za nekretnine su zaista puni ponudom -  stanovi prodaja . Čoveku se za početak učini da će biti lako naći ono sto želi. Ali nije uglavno uvek tako. Kada dođemo u situaciju da kupujemo stan potrebno je  naoružati se strpljenjem , biti uporan u traženju onoga što zaista želimo. Ne bi trebalo podleći marketingu i onome sto prodaja stanova nudi, da ne kažem u šta nas ubeđuju, nego da postavimo svoje kriterijume , želje, da se u skladu sa našim mogućnostima njih što više držimo.
      Da bi  mogli izbarati stan koji će nam pružiti što više onoga ugođaja, koji prizeljkujemo , potrebno je malo se pripremu za to. Odredite sta stvarno želite , šta Vam je zaista važno, a šta je manje važno. Možda sve to staviti na papir kao listu želja . Ovu listu mozemo svaki dan popunjavati i menjati . Kada ,posle nekog vremena, vise ne budemo imali sta da menjamo i dopunjavamo , verovatno je to upravo ono sto zaista želimo. Dobra strana ovog spiska je i to sto ćete otkriti Vaša eventualna porodična neslaganja oko nekih pitanja koja je, na ovaj način bolje otkriti i rešiti pre obilaska i razgledanja stanova. Ovo je svakako bolje rešiti kod kuće nego pred prodavcem ili agentom za nekretnine koji Vas vodi i pokazuje stanove. Druga stvar je informisati se i upoznati sa nekim osnovnim znanjima - na sta obratiti paznju prilikom kupovine stana?

 Kako izbrati " pravi " stan za nas ?


   Neke stvari nakon kupovine stana ne možemo više nikada promeniti. Uređivati i renovirati stan , unutrasnji entrerijer mozemo menjati koliko hocemo ali sprat, orjentaciju stana prema stranama sveta, pogled koji imamo , mirno ili bucno okruzenje,  lokaciju kao i samu zgradu biramo samo dok ne kupimo stan . Nakon toga nam taj izbor ostaje zauvek. Ima nekoliko stvari koje treba sagledati i odluciti se. Idemo jednu po jednu.



Stari ili novi stan?



    Da bi se mogli odlučiti stari ili novi stan moramo se upoznati sa sledećim. Dobro proučiti predosti i mane koje nam donosi kupovina starog stana . Cena starog stana je po pravilu niza  i neretko nas upravo ona opredeli za kupovinu starog stana . U tom slucaju napravite ozbiljnu analizu troskova koje cete imati,  ako udjete u renoviranje starog stana. Velika je verovatnoca da tu procenu necete sami moci korektno proceniti . Takodje sagledajte prednosti i mane ako su nam cilj  stanovi  u novogradnji i to zavrseni , gotovi stanovi u novogradnji. Ovo je mozda i najbolja opcija ukoliko nam nije problem cena .  Ono sto moze biti problem u ovo varijanti je to sto ne mozemo uticati na izbor plocica , opreme,  rasporeda instalacija i sl. sto bi inace mogli u varijanti samostalnog renoviranja starog ili kupovine stana u izgradnji . Najgora opcija ( i najskuplja jer ste to vec kroz cenu stana platili) bi bila da skidate nove plocice u novom stanu zato sto su ruzne za Vas , ili da kopate i busite po tek zavrsenim zidovima zato sto nemate uticnicu na pravom mestu . Nov stan u principu treba uzeti ako Vam se sve u njemu svidja , odnosno ako mozete prihvatiti raspored boje i uredjenje takvo kakvi jesu , bez dodatnih radovai troskova. Sto se tice novogradnje cesto se to zavrsi i postane  kupovina stana u izgradnji sa cime treba biti posebno oprezan. Veliki broj nezavršenih ili  više puta prodanih stanova nas tera na oprez,  ako se odlučimo na kupovinu stana u izgradnji.








Lokacija stana


    Kada resimo ovu dilemu sledece je lokacija stana. Njegovo okruzenje infrastruktura koja je prisutna u blizini stana : skola , obdaniste blizina naseg radnog mesta , saobracaj do radnog mesta , povezanost gradskog prevoza, ostali za nas bitni sadrzaji u skladu sa navikama hobijem i sl. Nekome je od velike vaznosti i razdaljina do stana njihovih roditelja, mozda baka moze pripaziti na decu , dok ce kasnije kada baka ostari biti lakse (blize) obilaziti je i paziti.


Parking i mogucnost parkiranja



Mogucnost parkiranja , da li stan ima obezbedjeno parking mesto i gde , na koji nacin je to reseno. Prilaz , mogucnost prilaza za auto . Garaza - mogucnost kupovine ili iznajmljivanja.


Spratnost i orjentacija stana prema stranama sveta,stanje zgrade , grejanje




     Spratnost stana , prizemni ili potkrovni stanovi mogu imati i prednosti ali i mane u smislu termoizlolacije poda ili plafona. Cesto se desava problem sa izlolacijom podova kod prizemni ili visokoprizemnih stanova. Ovde je izrazen problem hladnoce iz podruma , garaze , ako je stan iznad prolaza u dvoriste ili negrejenog poslovnog prostora ispod naseg stana. Veliki problem je to sto nam u ovim slucajevima stvara neprestano hladan pod. Kod stanova koji su iznad podruma je vrlo moguce pojavljivanje budji u uglovima gde se spajaju zidovi i pod upravo zbog tog kontakta sa hladnocom koja dolazi iz podruma.Zbog toga treba sici u podrum pogledati u kakvom je satnju, da li ima vlage ili cak i podzemne vode.Stanje plafona podruma i mogucnost izlolacije tog plafona (lepljenje stiropora na plafon podruma moze da umnogome resi ovaj problem). Sto se tice stanova u potkrovlju tamo je od problema moguca losa izolacija plafona pa ce gubici toplote biti veliki.Nije na odmet popeti se i na tavan i pogledati krov i krovni pokrivac (crep ploce ili dr.) jer u slucaju prokisnjavanja stan u potkrovlju je prvi(mozda i jedini ) na udaru pa samim tim i resavanje tog problema ce verovatno biti Vase.Ne mozete vi docekati skupstinu stanara i odluku da ona to resi , jer svaka sledeca kisa je Vama novi problem. Polozaj stana u zgradi, da li je ususkan izmedju stanova ili je sa dve ili cak tri vanjske strane mnogo ce znaciti u grejanju stana.Ovo je mnogo znacajno sa stanovista buduceg grejanja i rashlađivanja stana.Okrenutost stana u odnosu na strane sveta nije nimalo bezazlena stvar .Osvetljenost kao i regulisanje grejanja, odnosno hladjenja umogome zavise od orjentisanosti stana u odnosu na strane sveta. Pored ovoga polozaj stana u odnosu na potencijalne izvore buke, npr. blizina lift kućice u starim zgradama moze biti neugodna , stan iznad nekog kafica , poslovnog prostora koji po prirodi posla je izvor buke.Okrenutost ka ili od prometne ulice - nije svejedno.Opste stanje zgrade zidovi ulazna vrata , instalacije vode i dr. Stanje u kom se nalaze elektroinstalacije treba posebno sagledati ,  pogotovu ako je stan prinudjen na grejanje na struju .Stanje podruma ili tavana u smislu ostavinskog prostora je takodje nesto o cemu treba voditi racuna prilikom izbora. Način i mogućnosti grejanja kao i iskustva stanara zgrade u vezi sa grejanjem i racunima koje naprave tokom grejne sezone treba obavezno ispitati.


Odrzavanje zgrade komsije i međuljudski odnosi



Kako je i da li je regulisano koristenje tih zajednickih prostorija. Da li zgrada ima lift , interfon okruzenje sa stanovista bezbednosti , prilazi osvetljenost ulice (vraćanje dece iz škole , sporta izlasci). Kako je regulisan nacin odrzavanja zgrade , kako to funcionise u stvarnosti . Dovoljno je ako obratite paznju na ulazna vrata , interfon, hodnike , lift postanske sanducice stepeniste da li je i kada kreceno da li rade sijalice na hodniku. Vec na osnovu ovih nekoliko stvari i utiska koji one ostave na Vas mozete doneti neki zakljucak u kakvim ljudima se u toj zgradi radi i kako funkcionise skupstina stanara i odrzavanje zgrade. Cesto se desi da Vam brzo po useljenju prisednu komsijski odnosi, jer neko ne placa etaz ili ne izmiruje obazeve u cilju ciscenja , odrzavanja zgrade, placanja zajednicke struje i sl. Sto vise toga otkrijete i po mogucnosti  izbegnete pre kupovine manje cete nervoze imati kasnije. Obavezno se raspitajte o komsijama bar onim sa kojima se vas buduci stan dodiruje , pogotovu iznad i ispod. Da vam se ne desi da pozelite da ga prodate jer ne mozete vise da podnesete ponasanje komsija, komsijske dece ili da nemaju razumevanje za igru Vase dece

   

Za kraj još samo jedna stvar koju treba  imati , bar malo imati na umu. šta ako iz bilo kog razloga budemo želeli ili morali da ga prodamo. Prodaja stanova je takođe težak zadatak pogotovu ako to želimo uraditi brzo, da ne kažem hitno. Hoću reći sledeće prilikom kupovine stanova bar malo razmisljamo  da ce mozda jednom trebati da se uradi i prodaja stanova koje sada kupujemo.Kupite stan , ako je moguce , koji cete isto tako moci  lako prodati . 

2 коментара:

  1. Zanimljiv članak, pazila sam na dosta ovih detalja kod kupovine stana, poput toga da ima dobru izolaciju te mogućnost parkiranja, to su mi bile bitne stavke. prodaja stanova

    ОдговориИзбриши
  2. Kupnja stana je komplicirana ako se ne ide preko agencije, papiri i dozvole često nedostaju

    ОдговориИзбриши